با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی مربوط به گوشی های هوشمند و تبلت ها، می توان به راحتی ادعا نمود که فناوری مرتبط با باتری استفاده شده در این دستگاهها، پیشرفت مطلوبی نداشته و همچنان یکی از مشکلات دستگاههای قابل حمل می باشند.
هرچند که شرکت های فعال در این حوزه با شیوه های مختلف از جمله اصلاح سیستم عامل های مورد استفاده ( همانند Doze Mode در اندروید مارشمالو و بروزرسانی coalesced در iOS ) و یا ارتقاء سخت افزاری (همچون اسنپدراگون 820) قصد کم رنگ نمودن این مشکل را دارند ویا برخی از این شرکت ها مانند کوالکام با فناوری Quick Charge و کمپانی Oppo با استفاده از VOOC توانسته اند زمان شارژ دستگاه های هوشمند را به طرز قابل توجهی کاهش دهند ، اما همچنان عمر مفید استفاده از باتری این دستگاه ها کافی نمی باشد. به همین دلیل می باشد که در اغلب موارد خرید و استفاده از یک پاوربانک امری اجتناب ناپذیر است.
در این مقاله قصد داریم نکاتی را یادآور شویم که در خرید یک پاوربانک مناسب به شما کمک شایانی خواهد نمود.
به پاوربانک با چه ظرفیتی نیاز دارم؟ این پرسش به طور معمول برای تمامی افرادی که نیازمند به خرید پاوربانک می باشند ، پیش آمده است. برای پاسخ این پرسش کافیست در نخستین گام ظرفیت باتری دستگاه هوشمند خودتان را بدست آورید که معمولا بروی باتری یا کاتالوگ آن لحاظ شده است.
بطور مثال برای آیفون 7 پلاس از باتری 2900 میلی آمپر ساعت و همچنین در آیفون 7 از باتری با ظرفیت 1960 میلی آمپر ساعت استفاده شده است. در شرایط ایده آل برای یک مرتبه شارژ نمودن آیفون 7 پلاس به پاوربانکی با ظرفیت 2900 میلی آمپر ساعت نیاز داریم اما به این دلیل که شرایط ایده آل در دنیای واقعی دست خوش تغییرات می شوند ، باید میزان هدر رفت ولتاژ و جریان مصرفی در پروسه شارژ را لحاظ نمود. در دنیای واقعی میزان عملکرد پاوربانک بین 60 الی 75 درصد توان اسمی آن خواهد بود. با این وجود شما برای یک مرتبه شارژ آیفون 7 پلاس به پاوربانک با ظرفیت 3625 میلی آمپر ساعت نیاز دارید که 25 درصد بیشتر از ظرفیت باتری گوشی شما می باشد.
طبق نکات مطرح شده در بالا، ظرفیت کم یک پاوربانک دلیل بر عدم استفاده یا ناکارآمدی آن نیست، بلکه این مورد دقیقا به نیاز و هدف شما از خرید آن برمی گردد. بطور مثال اگر به طور معمول در پایان روز 15 درصد از شارژ شما باقی می ماند و استفاده آنچنانی از گوشی خودتان ندارید، خرید یک پاوربانک با ظرفیت بالا توجیه مناسبی برای شما ندارد و با خرید پاوربانکی با ظرفیت پایین می توانید نیاز های اضطراری خودتان را برطرف سازید. اما در حالتی که میزان مصرف شما از گوشی بسیار بالا بوده و در طول روز شارژ باتری شما به دفعات خالی می شود، خرید یک پاوربانک با ظرفیت بالا توصیه مناسبی می باشد که مزیت اصلی آن، امکان شارژ چندباره گوشی شما در موقعیت های مختلف ( در شرایطی که دسترسی به پریز برق نا ممکن باشد ) است. علاوه بر ظرفیت بالای پاوربانک، استفاده از چند پورت برای شارژ همزمان چند دستگاه بسیار کارآمد و مناسب می باشد که لزوم وجود آن برای افرادی که از چند دستگاه قابل هم استفاده می کنند، قابل لمس و درک است.
اغلب خریداران پاوربانک تنها به ظرفیت درج شده بروی آن توجه می کنند. با اطمینان می توان گفت نکات مهم دیگری همانند نوع باتری داخلی و توان ورودی و خروجی پاوربانک ، مقاومت دربرابر نوسان ولتاژ و جریان و همچنین سنسور دما به اندازه ایی مهم می باشند که نمی توان به راحتی از کنار آنها گذشت.
در ادامه در نظر داریم برخی از این موارد را مورد واکاوی قرار دهیم :
در بیشتر گوشی های هوشمند جریان دریافتی 1 آمپر و ولتاژ مورد استفاده 5 ولت می باشد. اما با پیشرفت تکنولوژی در این زمینه و با ورود قابلیت شارژ سریع ، گوشی های هوشمند توانایی دریافت سطوح مختلف ولتاز و جریان را دارند.
از این رو بسیار مهم می باشد که چه پاوربانکی را خریداری نماییم تا از قابلیت شارژ سریع گوشی مورد استفاده ما پشتیبانی نماید. برای همین تلاش کنید پاوربانک با توان خروجی بالاتری را تهیه نمایید و بجای خریداری یک پاوربانک با جریان خروجی 1آمپر از پاوربانک با جریان خروجی 2.4 آمپر استفاده نمایید.این اقدام با توجه به مدارهای کنترلی موجود در پاوربانک ، هیچ آسیبی به گوشی شما نمی رساند و تنها مدت زمان شارژ را به طرز چشم گیری کاهش می دهد.
همچنین در صورتی که گوشی شما از قابلیت شارژ سریع کوالکام برخوردار است ، بی تردید اقدام به تهیه پاوربانکی نمایید که این قابلیت را دارا باشد تا پشتیبانی از سطوح مختلف جریان و ولتاژ تکنولوژی شارژ سریع بتواند زمان شارژ دستگاه هوشمند شمار به کمترین حد ممکن برساند.
این مورد بیانگر توانایی پاوربانک در کاهش مدت زمان شارژ خویش می باشد و بالطبع توان ورودی بالاتر نشان دهنده این مورد است که پاوربانک شما در مدت زمان کمتری آماده استفاده مجدد می گردد و در صورتیکه شما یک پاوربانک با ظرفیت بالا خریده باشید این مورد به راحتی قابل لمس خواهد بود. تصور کنید که یک پاوربانک با ظرفیت 20000 میلی آمپر ساعت دارید و توان ورودی آن برحسب 1 آمپر و 5 ولت محاسبه گردد ، مسلما برای شارژ کامل این پاوربانک با توان ورودی قید شده، شما به یک روز کامل زمان نیاز دارید. اما با خرید پاوربانک با توان ورودی بیشتر می توانید این زمان را کاهش دهید. به طور مثال در پاوربانک با ظرفیت 20000 میلی آمپر ساعت و با توان ورودی برحسب 2 آپر و 5 ولت شما به نصف روز برای شارژ کامل نیاز خواهید داشت.
برخی از پاوربانک ها مجهز به پورت شارژ سریع کوالکام می باشند که همین مورد به شما این اجازه خواهد داد که پاوربانک با ظرفیت 20000 میلی آمپر ساعت را تقریبا در 6 ساعت و یا حتی کمتر شارژ نمایید.
اغلب شرکت های تولید کننده پاوربانک به همراه محصول خود آداپتور جهت شارز قرار نمی دهند، زیرا به این امر اعتقاد دارند که مطمئنا شارژ مناسبی همراه گوشی هوشمند شما وجود دارد که میزان جریان و ولتاژ خروجی آن در حد استاندارد می باشد.
اما متاسفانه موارد زیادی مشاهده شده است که آداپتور شما دارای کیفیت مناسب نبوده و باعث کاهش کارایی پاوربانک و اختلال عملکرد آن می گردد. آداپتور نامناسب زمان شارژ پاوربانک برای استفاده مجدد را افزایش می ده و در دراز مدت به باتری داخلی آن آسیب می رساند. به همین دلیل باید از توان خروجی آداپتور مورد استفاده خودتان و صحت عملکرد آن اطمینان حاصل کنید.
در ضمن به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود که پاوربانک خودتان را با پورت USB لپ تاپ یا کامپیوتر شارژ نمایید زیرا جریان خروجی این پورت بسیار محدود می باشد و حتما زمان شارژ پاوربانک افزایش خواهد یافت. علاوه بر آداپتور، اهمیت طول و کیفیت کابل شارژ را نمی توان نادیده گرفت،کابل قطور با طول کمتر که از رسانای مرغوب ساخته شده است ،کمترین اتلاف انرژی و بیشترین کارایی را خواهد داشت.
پرسش بسیاری از خریداران پاوربانک از فروشندگان این مطلب می باشد که پاوربانک با باتری لیتیوم- یون را خریداری کنیم یا لیتیوم-پلیمر؟ پاسخ کوتاه به این پرسش این است که تفاوت محسوسی لمس نخواهید کرد! این موضوع آنچنان مهم نیست!
هنگامی که این باتری ها در درون پاوربانک بصورت متوالی در هر روز شارژ و دشارژ می شوند، تفاوت بین عملکرد این دوباتری برای کاربر غیرقابل تشخیص خواهد بود. اما باتری های لیتیوم-پلیمر دارای انعطاف پذیری بیشتر و در مقیاس مشابه سبک تر می باشند. از این لحاظ پاوربانک هایی که با این باتری ساخته شده اند می توانند از ضخامت بسیار کمتری برخوردار باشند و قاب آنها تا حد محسوسی نازک و ظریف طراحی می گردد. اما در مقابل پاوربانک هایی که با باتری های 18650 میلی آمپر ساعت لیتیوم – یون طراحی شده اند به دلیل فیزیک استوانه ایی این باتری ها ، ضخیم تر می باشند. تفاوت عمده این دو باتری تنها همین مورد می باشد و عملکرد نسبتا مشابه ایی در شرایط یکسان دارند.
از زمانی که خبر انفجار باتری ها و آتش گرفتن پاوربانک ها در سراسر جهان رسانه ایی شد، اغلب تولیدکنندگان پاوربانک ، نوع و تولید کننده باتری داخلی محصول خود را بروی بدنه یا کاتالوگ آن درج می کنند و همواره در تلاش می باشند تا امنیت محصول خویش را افزایش دهند. با این وجود باتری تنها یکی از قطعاتی می باشد که در امنیت پاوربانک نقش دارد. مواردی همچون نحوه طراحی برد الکترونیکی و کیفیت چیپ های بکار گرفته شده و همچنین مدارهای محافظ حرارت و نوسان جریان و ولتاژ از مکانیزم های دیگری می باشد که متاسفانه با وجود چندین برند تولید کننده پاوربانک تنها در برندهای معتبر و با سابقه در این حوزه ، موارد مربوط به حفظ امنیت کاربر مورد توجه قرار می گیرند . برای اینکه به این موارد پی ببرید کافی می باشد بازخورد مصرف کنندگان برندهای نامعتبر را در فضای مجازی جستجو نمایید و با مشکلات آنها بعد از خرید پاوربانک های ارزان قیمت آشنا شوید.
همواره برندهای نامعتبر و ارزان قیمت پاوربانک با زیرپا گذاشتن کیفیت و امنیت درصدد فروش محصولات خویش می باشند،اما شما به عنوان خریدار باید هوشمندانه رفتار کرده و همیشه در نظر داشته باشید که این کالای ارزان قیمت ، فاقد باتری داخلی معتبر و فاقد مدارهای کنترلی جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به پاوربانک یا دستگاه هوشمند شما می باشد و طول عمر استفاده از این پاوربانک های ارزان قیمت به دلیل استفاده از باتری داخلی بی کیفیت بسیار کمتر از حد استاندارد می باشد و پس از مدتی استفاده باید منتظر کاهش ظرفیت و توان خروجی پاوربانک باشید.